Pesten
Degene die gepest wordt bevindt zich in een moeilijke en complexe situatie, maar één ding is zeker: hij of zij zal zich machteloos voelen en niet weten wat te doen. Een van de belangrijkste dingen is in ieder geval om erover te praten met iemand die je vertrouwt. Ook al lijkt het erop dat er niemand is die je kan vertrouwen, je moet je realiseren dat er altijd iemand is die je kan helpen. Dat kan een leraar, ouder, vriend, rolmodel of een jeugdprofessional zijn. De eerste stap is je probleem bespreken, zodat je het gevoel hebt dat je er niet alleen voor staat. Samen kun je manieren vinden om met de situatie om te gaan. Het is goed om te onthouden dat iedere situatie en persoon anders zijn. Daarom is het belangrijk dat je iemand vindt bij wie je je veilig voelt om je verhaal mee te delen.
Als iemand vrede met zichzelf heeft, hoeft diegene niet iemand anders te pesten. Het is dus goed om in gedachten te houden dat personen die pesten, dit vanwege verschillende achtergrondproblemen kunnen doen. Meestal willen ze hun eigen strijd niet toegeven. Daarom doen ze zich anders voor om zichzelf te beschermen en beginnen ze anderen pijn te doen. Kortom, degene die pest heeft hulp nodig om op een gezonde manier met zijn eigen problemen om te gaan. In de onderstaande video zie je hier een voorbeeld van.
Iedereen maakt fouten, want die horen bij het leven. Het mooie van fouten maken is dat we ervan kunnen leren. We zullen nooit perfect zijn, maar we kunnen blijven leren om op een gezondere en liefdevollere manier met elkaar om te gaan.
Verhaal
Ik heb beide kanten meegemaakt: ik heb anderen gepest en ik ben zelf gepest. De reden dat ik anderen pestte, was dat ik onzeker was en me probeerde te beschermen tegen het zelf slachtoffer worden van pesten. Als tiener dacht ik dat ik mezelf moest beschermen, dus ik gedroeg me anders dan ik me voelde en zo belandde ik verschillende keren in gevechten. Pesten is zowel een fysieke als een mentale/emotionele uitdaging. Het kan zelfs leiden tot zwaar fysiek geweld. Via onderstaande knop kun je daar meer over lezen:
Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: vrede, vreugde en vrijheid ervaren. Maar we vragen er op een andere manier om. Iedereen wil zich ook gezien en gehoord gevoelen. Pesten, oordelen en ander negatief gedrag maken het alleen moeilijk om dit daadwerkelijk te ervaren. We creëren een nepwereld, waarin we denken dat we onszelf moeten beschermen, en daarom kiezen sommigen van ons ervoor om anderen te pesten. Door dit te doen denken ze dat ze veilig zijn om zelf niet gepest te worden. Maar dat is de wereld op zijn kop, en er komt een dag dat je spijt krijgt. Dus waarom zou je vandaag niet je verantwoordelijkheid nemen door met het pestgedrag te stoppen? In de video hieronder kan je de gevolgen van pesten zien:
Pesten gebeurt niet alleen in het echte leven, ook online is het een probleem waar we mee te maken hebben. Het is wel makkelijker om een ander via sociale media te pesten. Wat je hierboven hebt gelezen, geldt ook voor onlinepesten. Begin je verantwoordelijkheid te nemen door te erkennen dat je fouten hebt gemaakt, zeg sorry en wees vervolgens de beste versie van jezelf door een goed voorbeeld voor anderen te zijn. Zodra je respect en vriendelijkheid toont, zal je verrast zijn door wat je ervoor terugkrijgt!
Om een goede indruk te krijgen van wat pesten kan aanrichten, kan je de video's bekijken onder het kopje ‘Energie’. Dat geldt vooral voor de tweede video met een experiment van IKEA op een middelbare school.
Hulpmiddelen
In de onderstaande video kun je manieren vinden om voor jezelf op te komen als je gepest wordt: