Seksueel misbruik

Seksueel misbruik komt vaker voor dan we denken. De laatste tijd praten steeds meer mensen over hun ervaringen op dat gebied, en dat is maar goed ook, want het wordt tijd dat we ons er meer bewust van zijn. Als we seksueel misbruik hebben meegemaakt, is het belangrijkste dat we onszelf vergeven dat we zo'n traumatische ervaring hebben meegemaakt. Dat geldt zowel voor het slachtoffer als de dader. Om beter te begrijpen waarom seksueel misbruik plaatsvindt, moeten we ver in de geschiedenis terug, toen het fenomeen vaker voorkwam. In die tijd werden mensen/slaven gemakkelijk verkracht en verkocht, moesten vrouwen gehoorzamen en luisteren, werden kinderen makkelijk misbruikt en mochten mannen hun gevoelens niet tonen. Die ongezonde gedragspatronen werden generatie na generatie doorgegeven. Gelukkig leven we nu in een tijdperk waarin er langzaam meer bewustzijn komt en we over zulke ongezonde gedragspatronen kunnen praten. Mensen durven er vaker wat over te delen en zo kunnen de doorgegeven patronen worden doorbroken.

Als je het slachtoffer van seksueel misbruik bent, is het aan jou om jezelf te vergeven. Het is wel een moeilijke stap om de schuld- en schaamtegevoelens onder ogen te komen. Dat die ervaring heeft plaatsgevonden, is niet jouw schuld en daar hoef je je dus niet voor te schamen. Alleen, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, en daarom is het belangrijk om hulp in te schakelen en er met een vertrouwenspersoon of professional over te praten.

Hetzelfde geldt voor de dader, want waarschijnlijk heeft hij of zij zelf niet het goede voorbeeld gekregen. De enige manier om op een gezonde manier verder te gaan, is jezelf vergeven en gezondere keuzes in de toekomst maken. We kunnen de tijd niet terugdraaien, maar we kunnen wel kiezen hoe we er in het vervolg mee omgaan.

In de onderstaande video zie je een duidelijke uitleg van wat seksueel misbruik inhoudt:

 



Verhaal


Toen ik acht jaar was heb ik zelf seksueel misbruik meegemaakt. Dat staat in de boeken beschreven die je gratis op deze website kunt downloaden. Mijn ervaring zelf staat erin beschreven, maar ook de manier waarop ik er op latere leeftijd mee ben omgegaan. Stap voor stap liet ik mezelf ervan genezen en begon ik erover te praten. Eerst met een buitenstaander, die mij tijdens een helingsessie begeleidde, en later met degene met wie ik het seksueel misbruik had meegemaakt. Gelukkig kunnen wij er nu over praten. Ik ben me er wel van bewust dat niet iedereen daartoe in staat is en dat het voor sommigen onmogelijk is om met de seksueel misbruiker te praten.

Later heb ik er met andere familieleden over gesproken en zoals je kunt lezen, deel ik het in mijn boeken. Ben ik dan volledig genezen van die ervaring? Ik weet het niet. Het is wel een litteken uit het verleden en misschien zijn er nog diepere sporen die ik na verloop van tijd zal moeten genezen. Zo een helingsproces hoeft trouwens niet te worden gehaast, dus gun jezelf er de tijd voor. Volg wat voor jou op dat moment goed voelt, en mocht er nog iets naar boven komen, dan kan je dat stap voor stap verder helen. 

Mocht je benieuwd zijn naar mijn verhaal, dan kan je de boeken via onderstaande knop downloaden: 


Het belangrijkste is om je grenzen te leren kennen en te weten wat gezonde grenzen zijn. Vooral als je een kind of tiener bent is het goed om vast te stellen wanneer iemand verbaal of fysiek te dicht bij je grenzen komt. Op het moment dat jij je ongemakkelijk voelt door acties van anderen, moet jij je grenzen aangeven. Ook al betreft het iemand uit je directe omgeving of iemand van wie je zulk gedrag niet snel zou verwachten, je grenzen op tijd leren aangeven is belangrijk.



Hulpmiddelen

In de onderstaande video kan je meer informatie vinden over wat je kan doen als je met seksueel misbruik te maken hebt gehad en kan je ook zien hoe je professionele ondersteuning kunt inschakelen.

Daarnaast kan je in de tweede video informatie en tips vinden over wat je moet doen wanneer iemand je vertelt dat hij met seksueel misbruik te maken heeft gehad.


 

Het is belangrijk om te onthouden dat het niet raar is dat je in het verleden seksueel misbruikt bent. Het gebeurt veel in de wereld, en praten met iemand bij wie jij je veilig voelt is de eerste stap om verandering te brengen in een situatie waarin iemand over je grenzen is gegaan. Het kan ook een eerste stap zijn in het helen van de traumatische ervaring die je in het verleden hebt meegemaakt. Mocht je er om wat voor reden dan ook niet met je familie of vrienden over kunnen praten, dan is er (gratis) online of offline hulpverlening te vinden.