Verslaving

 

Verslaving kan zich op vele manieren uiten. Je kunt hierbij denken aan alcohol, drugs, te veel eten, te veel gamen of tv-kijken, te veel nadenken en allerlei andere dingen waarbij je afleiding zoekt zodat je bepaalde emoties of gevoelens niet hoeft te voelen. Kortom, je bent jezelf aan het verdoven en de verslaving zal je een korte bevrijding en een prettig gevoel geven. Maar dat gevoel is tijdelijk en daarom wil je teruggrijpen naar datzelfde gevoel en steeds weer hetzelfde gaan gebruiken of doen. De verslaving zal dan de controle over je hebben en het ene na het andere probleem creëren, zoals een gebrek aan motivatie om de verantwoordelijkheid over je leven te nemen. Het resultaat hiervan is dat sociale relaties, school, werk en andere belangrijke gebieden in je leven eronder gaan lijden.

Degene die te kampen heeft met een verslaving zal meestal niet toegeven dat hij daarmee te maken heeft, omdat het besef ervan te confronterend is. Daarom is het goed om te weten dat we allemaal (kleine) verslavingen hebben, dingen die we heel graag doen en vaak willen doen. Een verslaving wordt pas ongezond als je niet meer zonder kunt. Bijvoorbeeld als je behoefte hebt aan gamen omdat je anders geen rust kunt vinden.

 

In de onderstaande video vind je meer informatie over wat een verslaving precies is. 

 



Verhaal


In mijn jaren als tiener en twintiger heb ik te maken gehad met verschillende soorten (lichte) verslaving. Meestal kwam het in fasen of ging de ene verslaving over in een andere. Ik heb bijvoorbeeld drugsgebruik vervangen door een ongezonde obsessie met fitness. Die viel weer samen met te veel eten om ervoor te zorgen dat ik genoeg voedingsstoffen binnenkreeg met het oog op de groei van mijn lichaam. Maar wat ik op dat moment niet inzag, was dat ik mijn gevoelens verwaarloosde, simpelweg omdat ik niet echt wist dat het belangrijk was om die gevoelens toe te laten. Dat had ik namelijk nooit echt geleerd. Ik leefde het leven met de gedachte dat ik het allemaal in mijn hoofd moest uitzoeken, totdat ik op een punt kwam dat ik overspannen raakte en een paniekaanval kreeg. Dat was voor mij het moment waarop ik professionele hulp ging zoeken. Tijdens de sessies met een therapeut leerde ik weer naar mijn gevoel te luisteren en daarop te vertrouwen. Een positief neveneffect was dat ik me minder zorgen maakte en meer van het leven genoot. Het grappige was ook dat ik vreugde putte uit de kleinste dingen in het leven.

Het is nog steeds een uitdaging om al mijn gevoelens volledig toe te laten. Sommige ervan  beschouw ik als negatief en de gemakkelijkste manier om ermee om te gaan, is ze gewoon negeren en mezelf afleiden door me met iets anders bezig te houden en korte pleziertjes/uitvluchten te vinden. Dat heeft onder andere te maken met de chemische afgifte van dopamine in de hersenen. Deze stof komt vrij bij het ervaren van pleziertjes op de korte termijn, zoals het eten van ongezond voedsel, het gebruik van sociale media en het kijken naar porno, maar ook bij sporten en leuke dingen doen met familie of vrienden. Het vrijkomen van de chemische stof dopamine kan alleen wel verslavend zijn, zelfs zonder dat je doorhebt dat je met een verslaving te maken hebt. Er is dan moed voor nodig om eerlijk tegen jezelf te zijn en toe te geven dat je ergens verslaafd aan raakt of bent. Om je gedragspatronen te veranderen moet je eerlijk naar jezelf zijn, en dat is niet makkelijk. Die confrontatie kan voor weerstand zorgen en ertoe leiden dat je in cirkels blijft ronddraaien. 



Hulpmiddelen

 

Een handige vraag die je jezelf kan stellen, is:
Als ik dit niet meer kan gebruiken of doen, wat zou dat dan voor mijn leven betekenen?

Als het antwoord is dat je niet zonder kunt en geen rust kunt vinden zonder het gebruik ervan, dan weet je dat je met een verslaving te maken hebt.
Het betekent dat je de controle over je eigen keuzes kwijt bent.


In de video hieronder kan je meer informatie vinden om te kunnen signaleren wanneer je in een verslaving verzeild bent geraakt:

 

 

  • De beste manier om met een verslaving om te gaan, is eerlijk tegen jezelf zijn en erkennen dat je met een verslaving te maken hebt. En als je die verslaving hebt herkend, helpt het als je erover gaat praten met iemand die je vertrouwt. Het moment waarop je dat kunt, is het moment waarop je een deel van de spanning loslaat die je in jezelf hebt opgebouwd.
  • Begin met het maken van een plan voor hoe je je gedrag wilt veranderen, zodat je de ongezonde gewoonte kunt vervangen door een gezondere. Wanneer je besluit dat te doen, moet je ervoor zorgen dat je tegelijkertijd het onderliggende probleem aanpakt en erkent.

  • Het is niet eenvoudig om dat alleen te doen. Daarom is het goed als je iemand vindt die je kan helpen nadenken over de onderliggende oorzaak. Maak afspraken met jezelf, je ouders, je vrienden of een professional over welke stappen je moet nemen om je leven ten goede te veranderen.

     

    Je gedrag veranderen is niet makkelijk, maar het is mogelijk! Geloof in jezelf, en als je individuele en professionele ondersteuning nodig hebt, zet dan de stap naar een verslavingszorg instelling.