Depressie
We ervaren allemaal depressieve gevoelens; ze komen en gaan. Maar sommige mensen ervaren voor een langere tijd negatieve gevoelens die hun dagelijks leven beïnvloeden. In Nederland maken ongeveer tien op de honderd jongeren in hun jeugd een zware depressieve periode door.
In de onderstaande video kan je meer informatie vinden over wat er in je hoofd gebeurt als je depressiviteit ervaart:
Verhaal
Depressie komt vaker voor dan we denken, doordat we die aan de buitenkant niet altijd kunnen zien. Mensen kunnen een masker opzetten en voor de buitenwereld verbergen hoe ze zich daadwerkelijk voelen. Het is goed om te weten dat er niets mis is met het ervaren van een depressie. Ik heb het zelf ook meegemaakt. Depressiviteit kan zelfs een geweldig effect hebben. Ze kan een verandering in je leven teweegbrengen en je in een situatie brengen die beter bij jou aansluit. Dat is tenminste mijn ervaring. Zo heb ik de presentatie die ik ooit op middelbare scholen gaf, in een depressieve periode gemaakt. Een van de belangrijkste aspecten van het ervaren van een depressie is dat je erover praat met mensen bij wie je je veilig voelt.
Zie onderstaande video voor het verhaal van Jasper:
Als je iemand kent die een depressie ervaart, is het belangrijk om er voor hem of haar te zijn. Om te erkennen in welke situatie die persoon zich bevindt, en te zien dat hij met zichzelf in een proces zit. Het is nuttig om een omgeving te creëren waarin de depressieve persoon zich veilig genoeg voelt om met jou te praten over wat er in zijn/haar innerlijke wereld omgaat. Je hoeft de depressie van iemand anders niet op te lossen. Je hoeft er alleen maar voor de persoon te zijn en goed voor jezelf te blijven zorgen, zodat je genoeg ruimte hebt om iets te kunnen betekenen voor degene die zich depressief voelt.
Als je je depressief voelt, dan kun je in de onderstaande video enkele hulpmiddelen vinden om uit je depressie te komen.
Hulpmiddelen
Wanneer je iemand kent die met een depressie te maken heeft, kan je in de video hieronder bekijken hoe je daar op een zo goed mogelijke manier mee kan omgaan.
Als je het gevoel hebt dat je alleen bent, dan is het goed om te weten dat dat nooit het geval is. Mocht je niet met een vriend of familielid kunnen praten, dan kun je altijd online (gratis) hulpverlening vinden.