Traumatische ervaringen
In de onderstaande tekst heb ik het over jeugdtrauma's. Ook op latere leeftijd kunnen er traumatische ervaringen zijn, maar dat bedoel ik in deze tekst niet. Ik heb het over onze onbewuste gedrags- en denkpatronen als gevolg van de traumatische ervaringen die we in onze kindertijd hebben gehad.
Als we aan een trauma denken, denken we al snel aan een zware en intense ervaring, maar het kunnen ook kleine ervaringen zijn waar je op latere leeftijd veel last van hebt. We hebben in ons leven dan ook allemaal zowel grote als kleine traumatische ervaringen doorgemaakt, hoewel bij sommigen de zwaardere de overhand zullen hebben en bij anderen juist niet..
Waarom maken we allemaal traumatische ervaringen mee? Dat komt doordat als we jong zijn, onze hersenen als een spons werken. Tot een leeftijd van ongeveer 7 jaar sla je allerlei herinneringen op die je uit je omgeving oppikt. En die worden je onbewuste geest. Als je volwassen bent zorgt je onderbewustzijn voor ongeveer 90 procent van je gedrag. Als een persoon geen enkel trauma zou hebben meegemaakt, dan zou hij of zij de hele tijd in vrede zijn. Uit het feit dat er veel ongezond gedrag en verkeerde denkpatronen in de wereld aanwezig zijn, kunnen we opmaken dat we nog met traumatische patronen te maken hebben.
In de onderstaande video krijg je een duidelijk beeld van wat trauma is en hoe het je leven op latere leeftijd kan beïnvloeden.
Na ons zevende levensjaar reageren we op omstandigheden op basis van wat we als kind hebben meegemaakt. Tenzij je ervoor kiest om het onbewuste bewust te maken, want dan kun je je gedrag en denkpatronen veranderen. Veel ongezond gedrag en denkpatronen worden van generatie op generatie doorgegeven, totdat iemand in de generatielijn zegt: ‘Tot hier, en niet verder!’ Dan kunnen de doorgegeven patronen worden gestopt. Er is wel moed voor nodig om je traumatische ervaringen aan de oppervlakte te brengen en ze op te ruimen. Als we een gezondere en liefdevollere wereld voor onszelf en de volgende generaties willen creëren, moeten we onopgeloste traumatische ervaringen (h)erkennen en ermee leren omgaan.
Verhaal
In de onderstaande video krijg je meer uitleg over de impact van traumatische ervaringen:
In de onderstaande video zie je een voorbeeld van een bekende persoon die traumatische ervaringen heeft doorgemaakt. (Hij is in het Engels.)
Deze bekende persoon laat ons zien wat het effect van jeugdtrauma's kan zijn. Daarnaast haalt hij kracht uit zijn jeugdtrauma's. Dat doet hij door andere keuzes te maken, erover te praten en nieuwe manieren te leren om met bepaalde situaties om te gaan.
Hulpmiddelen
In de onderstaande video krijg je een helder beeld van wat je zelf kan doen om jeugdtrauma's te helen.
Deze video is het derde deel van een vierdelige serie. Op het kanaal van Marcus Krielen kan je de andere delen zien.
Daarnaast wil ik je wel meegeven dat het verstandig is om professionele ondersteuning in te schakelen, zodat iemand je op een goede manier kan spiegelen/ondersteunen. Het is fijn om met iemand te kunnen praten over jouw traumatische ervaringen. Je hoeft het allemaal niet alleen te doen, want bedenk: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.